Hitta snabbt
Som utbildad solenergiprojektör med kunskap om helheten och alla aspekter kring projektering och installation spelar du en viktig roll för branschens fortsatta utveckling och möjlighet att möta den ökande efterfrågan.
Solenergiprojektörens arbete utförs till största delen på kontor vid datorn. En stor del i arbetet är kommunikation med kund/beställare, samt med övriga yrkesroller involverade i projekten – säljare, projektledare, montörer, elektriker, konsulter. Arbetet utgörs av att räkna på, designa/rita upp, lösa problem och planera för den för kunden bästa och mest lönsamma anläggningen utifrån gällande lagar och regelverk.
Kunden kan vara en privatperson/villaägare, ett lantbruk, en bostadsrättsförening, ett företag eller industri. Det kan handla om mindre eller större anläggningar på tak eller mark, och solparker. I framtiden tros byggnadsintegrerade anläggningar bli vanligare, samt anläggningar som kombineras med batterilagring.
Jobb efter utbildningen
Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetens som gör att du kan arbeta som projektör inom sol/ladd/lagring. Flera av våra examinerade studenter har också fått anställning som projektledare eller tekniska säljare i branschen.
Utbildningens upplägg
Utbildningen ges på Campus Varberg och sänds i realtid till Uddevalla. Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Kontakta ansvarig utbildningsledare för mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.
Kurser
- Arbetsmiljöhänsyn vid projektering
- Byggnormer och konstruktion
- Elkunskap för solenergiprojektörer
- Energi- och elsystem
- Energilagring och smart styrning
- Juridik och upphandlingsprocess
- Introduktion till AutoCAD
- Solenergiinvestering
- Montage och installation
- Projektledning med projektekonomi
- Projektering och anbud utifrån förfrågningsunderlag
- Solcellsanläggningar: teknik och komponenter
- Simulering, design och projektering
- Tillämpad matematik
- Excel
- LIA – lärande i arbete (20 veckor)
- Examensarbete